dijous, 4 de febrer del 2010

EL ROTATIVO (periódico del CEU de Valencia)



Página 22, Cultura

http://www.uch.ceu.es/principal/rotativo/web/documentos/2_2010/valencia/VALENCIA3_02_02_2010.pdf


García i Cortés rescaten cartes de filòlegs del segle XX en un epistolari
Nuria Moreno – 3r PERIODISME

Segurament no tothom és conscient que a les comarques del nord i sud de la Comunitat Valenciana per a dir ‘maíz’ utilitzen la forma ‘panís’ i al centre ‘dacsa’, entre altres. L’escola espanyola de Filologia, amb Menéndez Pidal al capdavant, va decidir a principi del segle XX incloure aquest exemple i altres en un atles lingüístic de tota la Península Ibèrica i finalment el projecte es va anomenar Atlas Lingüístico de la Península Ibérica (ALPI). Després de mig segle sense publicar- se aquesta empresa (el primer i únic volum data de 1962), ara acaba d’eixir al carrer un epistolari on es publica la correspondència entre els protagonistes de l’ALPI, davall el títol La historia interna del Atlas Lingüístico de la Península Ibérica (ALPI). Correspondencia (1910-1976), Publicacions de la Universitat de València, 2009.

“La publicació és fruit de molts anys de treball, atesa l’envergadura del projecte i el fet que els materials estigueren dispersos arreu de diferents arxius, públics i privats”, comenta Vicent García Perales, professor de la Universitat CEU Cardenal Herrera i un dels autors d’aquesta obra junt a Santi Cortés. Així, entre altres, les cartes estan signades per especialistes de la talla dels valencians M. Sanchis Guarner i Rafael Lapesa, l’asturià L. Rodríguez-Castellano, el mateix Menéndez Pidal o T. Navarro Tomás (de qui el CEU commemorava els 125 anys del naixement i 30 de la seua mort el passat 29 d’octubre). Així, el punt de partida del llibre és desembre de 2006.

“Cortés em va oferir les cartes que ell tenia i començàrem a analitzar-les i a completar-les en arxius repartits per tot el país”, explica García Perales, qui considera que el llibre és molt important perquè aporta informació tant personal com filològica entre els protagonistes d’aquell temps. De fet, va ser Sanchis Guarner l’encarregat de dirigir i publicar el Volum I, des de Palma i des de València.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada