divendres, 9 de setembre del 2011

Manuel Sanchis Guarner, l'home de l’ALPI, complix 100 anys


Hui, 9 de setembre de 2011, és un dia molt especial, perquè si don Manuel visquera, hauria complit els seus 100 anys. I com que no es pot parlar de l’ALPI sense parlar de Manuel Sanchis Guarner (ni tampoc a l’inrevés, tot i que alguns ho fan), dediquem esta entrada al blog de l’ALPI que, durant la l’etapa estival, ha estat una mica oblidat.

Don Manuel va ser l’inici i el final de l’ALPI: amb ell començaven les enquestes pel mig centenar de pobles peninsulars. Amb ell, el projecte quedava mortalment acabat per falta d’entesa econòmica o vés a saber per què. Ell va ser el responsable de publicar l’únic volum de 1962 (a Palma primer i a la terreta valenciana després).

Un homenatge, doncs, al nostre gran Filòleg, a “L’HOME DE L’ALPI”, com podria dir el seu deixeble Emili Casanova (etiqueta que ben sovint me l’ha aplicada a mi).

Per això, vull destacar alguns retalls d’este dia: minut i mig que la televisió dels valencians li dedica; article del meu company Julio Monreal, articles diversos de l’amic Josep Daniel, etc.

El meu particular homenatge

Pròximament, pense que en un mes o mes i mig, estarà disponible el llibre L’albufera de València, que Manuel Sanchis Guarner va traduir de l’alemany al castellà i que la meua companya Heike Soennecken i jo hem editat, amb un estudi i una aportació documental ben interessants. L’Editorial Denes és l’encarregada de la publicació.



VÍDEO CANAL 9

Locuta: Susana Liberós





RECOMANE, DONCS:

La llengua dels valencians (Josep Daniel Climent):

http://www.traces.uab.es/tracesbd/levante/levante081121_01

Homenatge a MSG en la Universitat de València:

http://www.youtube.com/watch?v=IcFfVrZq_Lo&feature=share

Canal 9: Centenari del naixement de Sanchis Guarner

http://www.rtvv.es/va/cultura_i_oci/Centenari-del-naixement-sanchis-guarner_0_551344875.html

Retrat de MSG (Josep Daniel Climent)

http://interesperlallenguadelsvalencians.blogspot.com/2011/09/centenari-de-manuel-sanchis-guarner.html?spref=fb

Levante-EMV (Julio Monreal)

http://www.levante-emv.com/opinion/2011/09/09/ciutat-sanchis-guarner/838099.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada